«مهتا» (الناز شاکردوست)برای یافتن ردی از «داوود مرادی» (امیر جعفری) که آخرین فرد مرتبط با خواهرش مریم، پیش از خواب طولانی مدتش بوده به محل زندگی داود میرود تا پاسخی برای سوالاتش پیدا کند…
معرفی فیلم سینمایی سراسر شب :
بررسی
«سراسر شب» فیلم سادهای است که قواعد فرمی رایج در سینمای ایران را بر هم میزند و با بهرهگیری از نوعی مهندسی معکوس، به دنبال ایجاد نوآوری روی پرده نقرهای است. همین روش سلبی باعث شده فیلم چند برابر جدیتر و پیچیدهتر از چیزی که واقعا هست، به نظر برسد. با این حال، «سراسر شب» یک اثر آوانگارد و ماجراجویانه، برای تزریق شکل تازهای از فیلمسازی به سینمای ایران است و شایسته نیست که آن را فیلمی سخیف یا تصنعی معرفی کنیم. فرزاد موتمن در این فیلم، قصه را پس میزند و ترجیح میدهد کار خود را با فضاهایی که ایجاد میکند، پیش ببرد. به همین دلیل است که اسپویل کردن (افشاسازی) «سراسر شب» یا حتی ارائه خلاصه داستان غیرممکن به نظر میرسد.
دیگر وجه مثبت فیلم «سراسر شب» این است که فیلمساز برای مدتی طولانی ایده فیلم را در ذهنش نگه داشته و برای ساختن آن شتابزده عمل نکرده است. همین پرورش ایده در ذهن موتمن برای مدتی طولانی، باعث شده فیلم لحن مورد نظر کارگردان را به خود بگیرد و امضای او پای کار بیفتد. این خصلتی است که میتواند به فیلمی مثل «سراسر شب» رنگ و بوی اصالت ببخشد؛ هرچند که ممکن است مخاطبان زیادی آن را دوست نداشته باشند. با این حال، برای فیلمسازی در سطح فرزاد موتمن، بیشک اصالت بسیار مهمتر از شاخصه محبوبیت است.
پیچیده بودن فیلم سراسر شب
بزرگترین ارزش سینمایی «سراسر شب» خصلت واکنشگرانه آن است. میدانیم که در در میان اهالی سینما، منتقدان، نظریهپردازان این عرصه و حتی برخی از مدیران فرهنگی، عدهای به سادهسازی علاقه دارند و معتقدند فیلم خوب فیلمی است که پیامش را به شکلی منتقل کند که سادهترین مخاطبان هم آن را تمام و کمال دریافت کنند. بسیاری از سینماگران با این دیدگاه مخالف هستند و اعتقاد دارند که چنین رویکردی منجر به تنزل سینما و سادهسازی هنر میشود. اهمیت «سراسر شب» در واکنشی است که به این دیدگاه نشان میدهد و با پیچیده کردن تعمدی یک داستان ساده، سعی میکند به رشد و تعالی سینما خدمت کند.
در میان عناصر مختلف فنی و هنری این فیلم، موسیقی شاخصه جاافتاده و آبرومندی است که در سرتاسر اثر نقش دارد و یک محصول جانبی یا عنصر تزئینی جدا از فیلم نیست.